Bernier-Thibault House by Paul Bernier Architecte

In Home 9 views



– Advertisement –



The front view of the house features the beautiful greens embracing the structure.

The house is in Montréal, on a densely built block in the Plateau Mont-Royal neighborhood. An extension and a transformation of the house had to be made to allow for a family of four. Two rooms had to be added, one for the kids and one for the adults. The house also had to be rethought to make it a coherent project in its spirit and materiality.

We wanted to create a house filled with natural light, appeasing, and thought with the day-to-day life in mind. So we had to extend the house and preserve the quality of the garden while working around the various zoning bylaws. The original house orientation was also a challenge since the façades that could receive windows were mainly oriented Northeast, therefore letting in little direct natural light

CONCEPT

Two boxes made of glass and wood, simple volumes of similar dimensions, were added to the original house. One box was placed on the roof and the other one in the garden under the big maple. A vertical slice of the original garden side wall was taken out and replaced by a wood structure wall that allows for openings on the garden and that acts as a formal link between the two boxes. The original house is veneered with brick and all new interventions are made of wood.

The box in the garden, a playroom for the children, is connected to the interior living spaces and opens up on the courtyard with wide glass doors as a pavilion in a garden. It is also covered with a green roof that blends it in the surroundings when seen from above. The box on the roof shelters the room for the parents, like a tree house for the grown-ups. It is a space lined with wood and from where we can see the city and the sunrise.

That box on the roof acts also as a light well for the house below. The west corner is completely glazed and an opening was made in the floor below to allow the natural light to flow in and filter all the way to the ground floor through the semi-transparent wood trellis bridge of the second floor.

Sliding walls, semi transparent surfaces and openings allow for both the division and the interaction of the spaces.

THE PLAN

The ground floor, the space for family life, is a ‘’L’’ shape that wraps around the garden that becomes an extra room in the summer.

The second floor, the floor of the bedrooms, is calm and airy. The bedrooms open on the circulation ‘’bridge’’ made of wood trellis that floats above the living room in a double height space filled with natural light and that offers views on the garden and the green roof.

The third floor is a refuge on the roof.

SPACE AND LIGHT

Opening up horizontally and vertically

The long wall made of sliding wood panels that separates the bedrooms from the rest of the house at night, opens up in the morning. The bedrooms then become vast and bright. They take advantage of the double height space that brings light from the third floor windows. From the bridge we can also see the living room through the semi-transparent floor and interact with the people below.

Also, in the kitchen, located at the intersection of the two wings of the ground floor, the person preparing meals has a 270 degrees overview of what’s going on through an horizontal opening that let’s you see the living room, the garden and a peek in the play room. Everywhere in the house we have tried to create openings or semi-transparent screens to let light thru and to allow spaces to interact.

Volume, the circulation bridge and stair

The stair made of steel and wood sits in this big volume opened up on three floors. We experiment this light filled space going up the stair that was designed with as few materials as possible (one central stringer, minimal railings, floating steps and the top landing in steel trellis) to emphasize this impression of an object that lets light go through.

In this space, the robust aspect of the cement rough coat wall and the steel stair reinforces this impression of ‘’being outside’’ given by the zenithal light.

Exterior space

The garden, an interior courtyard under the shade of trees, is defined by three buildings and a tall fence. It is a green room, the walls are clad with ivy, the ground is covered with shade plants, river stones and a flat stone path that leads to an outdoor shower. It is a space that is always cool in the summer. Its green surfaces absorb the urban murmur and give it an impression of an oasis in the city.

MATERIALS AND ASSEMBLIES

I was not trying to multiply material and details. Few materials were used, mainly oiled yellow birch and oxidized steel. Materials that are simple, relatively low cost and local. Quality without luxury.

Marcel Parizeau Prize at the ‘’Prix d’excellence de l’Ordre des Architectes du Québec 2009’’ (Quebec’s annual architect’s association awards, 2009), for the Bernier –Thibaults house.

Official name of the project : Bernier–Thibault House

Photo credit: Adrien Williams

Designed by: Paul Bernier Architecte

Technical Info

  • Client name : Paul Bernier and Joëlle Thibault
  • Name of architectural/design firm: Paul Bernier architecte
  • Project leader : Paul Bernier
  • Design team members : Paul Bernier
  • Collaborator : n/a
  • Engineering : Structural engineer Alain Mousseau of Calculatec inc.
  • Main contractor : Paul Bernier
  • Other specialist designers/consultants : n/a
  • Location: Montréal, Québec, Canada
  • Design start date : January 2006
  • Design end date : August 2006
  • Construction start date : June 2006
  • Construction end date : January 2007
  • Site area : 1664 sq. ft. (152,7 sq. meters)
  • Built area : 1424 sq. ft. (132,3 sq. meters) in renovation + 516 sq. ft. (48 sq. meters) in new construction = 1940 sq. ft. (180,2 sq. meters) in total.
  • Budget : 200 000$ approximately
  • Cost per sq. metre / per sq. ft. : 103$ per sq. ft. (1110$ per sq. meters) taking renovation and new construction together
  • Photographers: Marc Cramer, Paul Bernier and Vittorio Viera
  • Press distribution: v2com

About Paul Bernier Architecte

We are a contemporary architecture firm based in Montreal and focused primarily on the residential, commercial and office sectors. Our projects are built throughout Quebec in both urban and natural environments, and include several homes integrated into wooded settings.





Source link

Tags: #2 door main door designs #Architecte #Bernier #BernierThibault #House #main door at north east corner #main door brass designs #main door building #main door buy #main door colors #main door designs for bungalows #main door entrance direction as per vastu #main door for north facing house as per vastu #main door for south facing plot #main door hd images #main door iron #main door kadi #main door locker #main door steel #main door under stairs #main door vastu for east facing flat #main door vastu for west facing house #main door wall tiles #main door with glass #Paul

author
Author: 
    Kristen Wiig Buys Mid-Century Pasadena Dwelling ($2.96M)
    Kristen Wiig Buys Mid-Century Pasadena Dwelling ($2.96M)
    – Advertisement –&#13 &#13 &#13 &#13 &#13
    Lynda Reeves On The Ideal Home Renovation
    Lynda Reeves On The Ideal Home Renovation
    July 17 2018 This article originally appeared
    Berkshire Lake House
    Berkshire Lake House
    Be ready to get smitten as you

    Leave a reply "Bernier-Thibault House by Paul Bernier Architecte"

    Must read×

    Top